Domácí sirup z bezových květů


Léto začíná, jupí! Zkuste si připravit sirup z bezových květů. S pár kostkami ledu, citronem a lístky máty z něj vytvoříte osvěžující letní lahodnou limonádu ideální na horké letní dny.

Receptů na internetu najdete celou řadu, pro inspiraci uvádíme ten náš oblíbený:

Za slunečného počasí nasbírejte do košíčku čerstvě rozkvetlé květy. Nijak s nimi neklepejte ani je předem neomývejte. Hlavní složkou, díky které si bezový sirup zachová svou typickou chuť i léčivý účinek, je totiž pyl 🙂 Rozložte květy třeba na utěrku a nechte chvíli ovadnout. Dáte tím možnost případnému hmyzu, aby se odstěhoval někam jinam 🙂

Do velké skleněné nádoby, ideálně pětilitrové zavařovací sklenice, dejte asi 50 – 60 květů bez stonků a zalijte 3 litry převařené vychladlé vody. Přidejte na kolečka nakrájený citron bez slupky a nechejte 24 h „louhovat“. Druhý den nálev přeceďte přes plátýnko do hrnce a přidejte 2 kg cukru, šťávu ze 2 vymačkaných citronů (1 kg cukru = 1 citron) a 2 lžičky kyseliny citronové.

Takto připravený nálev kvůli zachování cenných látek nevařte, pouze zahřejte na zhruba 80 °C a ještě teplý plňte do skleněných uzavíratelných lahví. Osvědčilo se mi je před naplněním dát na 10 minut do trouby zapnuté na 150 °C – to kvůli sterilizaci. Láhve se šťávou ještě teplé uzavřete, aby se „zatáhly“ a vystydlé uložte do chladu. Pokud je dříve nezpracujete, měly by vydržet celou zimu 🙂

POZOR: Při tomto postupu „bez vaření“ je opravdu důležité pečlivě vymýt lahve, vyvařit víčka, pracovat s čistými kuchyňskými nástroji. Jakákoliv nečistota může být příčinou plísně nebo kvašení a znehodnocení sirupu. Použijte také dostatečné množství cukru a citronu, případně kyseliny citronové. Hotový sirup i víčko láhve můžete zakápnout trochou slivovice nebo vodky. Zabráníte tím množení případných bakterií a plísní.


Pár zajímavostí…

„Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.“ Známé české úsloví dokazuje, jak cennou bylinou bez byl a stále je.

Bezu byly v dávných dobách přisuzovány nadpřirozené schopnosti. Naši předkové věřili, že chrání před nemocemi, neštěstím i úderem blesku. Proto se vysazoval v blízkosti chalup a stavení, a tam, kde se mu dařilo, se lidé neodvažovali ho jen tak odstranit. Tradovalo se, že toho, kdo by chtěl bez bezdůvodně pokácet, mělo stihnout velké neštěstí. Lidé v těchto případech odprosili keř modlitbou anebo vysazovali nový bezový keř znovu na jiném místě. Tato pověra mezi lidmi platí dodnes.

Pozor, ať si nespletete květy černého a červeného bezu – jsou totiž podobné. Bez červený kvete dříve a poznáte ho tak, že má rub listů zbarvený do modrozelena. Liší se také tvarem květenství a řadí se mezi jedovaté. Bez červený kvete narozdíl od toho černého v hustých hroznovitých květenstvích.

Pokud si chcete nasušit bez na zimu např. na čaj, pamatujte na to, že sušení květů by mělo být rychlé. To proto, aby si i po usušení květy zachovaly účinné látky a barvu. Pomalým přirozeným sušením mají květy tendenci hnědnout a ztrácejí blahodárné látky. Před sušením můžete ostříhat dlouhé stonky a pak sušit nejlépe při teplotě 35°C – 40°C. Usušené květy vložte do sklenice s víčkem a skladujte v suchu a temnu.

Čerstvé plody bezu černého nekonzumujte, mohou způsobit průjem a při nadměrné spotřebě vyvolat dokonce i toxické příznaky. Usušením nebo jiným tepelným zpracováním naštěstí bezinky tuto vlastnost ztrácejí.

Říká se, že zvláštní vůně bezu odpuzuje hlodavce a hmyz. Stačí jen nastrkat pár bezových listů do myších děr a cestiček.


To je vše 🙂 Ať se Vám sirup povede. Mějte krásné léto. Pa 😉