Domácí polévkové nudle tak, jak je dělávaly naše babičky


Začátek podzimu… Čekají nás podzimní sychravé dny, ale i ty se dají zpříjemnit. Třeba talířem horké polévky s domácími nudlemi, takovými, jaké dělala Vaše babička. Pamatujete? Recept na ně je jednoduchý. Pojďme si je udělat i do zásoby.

Tento postup je od mé mamky, která dělávala ty nejlepší polévky na světě <3 Budete potřebovat jen hrubou mouku, nejlépe domácí vejce a kapku vody. Cvičení dělá mistra, a tak časem odhadnete množství surovin „od oka“.

V začátcích je možná lepší si suroviny odvážit. Pamatujte ale na to, že množství mouky se může měnit v závislosti na velikosti vejce. V tomto postupu jsem použila cca 220 g hrubé mouky, dvě vejce a kapku vody. Výsledkem byly nudle na oběd pro dva a jedna plná běžná zavařovací sklenice do zásoby 🙂

Mouku vysypte na vál a udělejte do ní důlek, do kterého rozklepnete dvě vejce.

Jdeme na to:

Pomocí nože zpracujte mouku s vajíčkem. Každý má jiný grif. Je to snadné. Jde o to promíchat mouku s vajíčkem do takové konzistence, kdy budete moci těsto začít zpracovávat rukou.

V tomto okamžiku přidejte do těsta kapku vody a pusťte se do toho ručně.

Těsto hněťte tak dlouho, dokud nezapracujete mouku a suroviny se nespojí. Finální těsto by nemělo být ani moc tuhé, ale ani moc měkké.

A teď nastává ta těžší disciplína. Vyválet těsto v placku. Říká se, že by přes rozválené těsto mělo být skoro vidět, a že podle toho, jak je tenké se pozná šikovná hospodyňka 🙂

Nezbyde Vám nic jiného, než se do toho pořádně opřít. Těsto si můžete podsypat malou troškou mouky a válejte směrem od středu ke krajům. Jestli Vás v průběhu začnou přepadat myšlenky, proč jste si nudle radši nekoupili, vězte, že výsledek bude stát opravdu za to.

Rozválený plát těsta přesuňte na utěrku a nechte proschnout. Při pokojové teplotě to trvá cca 30 – 45 minut. Těsto v průběhu můžete obracet, bude tak schnout rovnoměrněji 😉 Aby se dobře krájelo, nemělo by přeschnout, ani být stále mokré. Okraje by se neměly při nadzvednutí lámat.

A můžeme se pustit do krájení. Nejdříve si odřízněte okraje:

Placku několikrát překrojte na půl a půlky skládejte na sebe.

Rozkrájejte je v tak silné proužky podle toho, jak chcete mít dlouhé nudličky.

A pusťte se do krájení. Jednou rukou přidržujete proužky a druhou krájíte těsto u hrany na co nejtenčí nudličky, protože ty jsou nejlepší.

Takto nakrájené nudličky můžete pro okamžité použití uvařit v samostatném hrnci s horkou osolenou vodou jen v tom množství, které chcete použít k obědu. Vařte je cca 5 minut než změknou. Poté přeceďte a propláchněte.

Zbylé nakrájené nudličky rozprostřete v tenké vrstvě na suchou utěrku a nechte proschnout. Poté je můžete uskladnit. Naše babičky pro tyto účely používaly papírový sáček. Ale ve sklenici ve spíži vydrží také.

Uvařené nudličky můžete naservírovat přímo na talíř a zalít horkou polévkou, anebo je přidat do hrnce s hotovou polévkou. Pokud ale chcete, aby Vaše polévka zůstala krásně čirá, nezavařujte nudličky přímo v hrnci, ve kterém ji vaříte.

Hotovo! Polévka jedna báseň. Nechte si chutnat 🙂

Krásné podzimní dny 😉 L.