Vošouchy, kramfleky, cmunda… Ve všech případech je řeč o bramboráku. A to nejsou zdaleka všechny názvy, pod kterými je bramborák v různých krajích znám. Tohle lidové jídlo má hodně společného se superhrdinou. Každý ho zná, všichni ho mají rádi a v případě nouze zachrání spoustu hladových žaludků. Existuje celá řada rodinných receptů, ten do něj přidává to a ten zas tohle. Ten náš, rodinný recept, je poměrně jednoduchý a velmi účinný. Tak pojďme na něj.
Množství použitých surovin závisí na počtu strávníků nebo velikosti hladu. Základem jsou brambory, které oškrábeme a nastrouháme. Někdo brambory strouhá najemno, my pěkně nahrubo, protože máme rádi ty střapaté smažené křupavé okraje (mlask).
Z nastrouhaných brambor vymačkáme přebytečnou vodu, zalijeme krapet mlékem (někde se uvádí, že horké mléko zabraňuje hnědnutí těsta), přidáme vejce a tolik polohrubé mouky, aby se po smíchání těsta daly na pánvi pohodlně tvarovat menší placky.
Dochutíme solí, pepřem, česnekem a majoránkou a šup s tím do pánve s rozpáleným sádlem. Právě sádlo je prý tím tajemstvím a příčinou pravého křupavého bramboráku. Smažíme ani ne moc zprudka, ani ne moc zvolna. Prostě tak akorát a pěkně dozlatova. Necháme okapat na ubrousku a moc dlouho neotálíme se servírováním, protože čím déle bramborák leží ladem, tím více ztrácí na křupavosti.
Můžeme je podávat i jako přílohu k různým jídlům, u nás je servírujeme s oblibou k bramboračce nebo kyselu.
Nechte si chutnat 🙂
L.