Jitrocel. Snadno dostupná léčivka známá pro své účinky při onemocnění dýchacích orgánů. Umí pročistit plíce a krev, pomáhá při kašli a zahlenění. Jitrocelový sirup je velmi účinná a oblíbená záležitost nejen u dětí. Při nastávajícím podzimním období se může hodit a jeho výrobu zvládne každý levou zadní. Pokud jste ho nestihli nasbírat letos, neklesejte na mysli. Jitrocelová sezóna je od jara po celé léto. Zkuste to příští rok. Je lahodný.
Budete potřebovat:
Postup je snadný:
Omyté listy nakrájejte na drobné kousky a střídavě vrstvěte do řádně vymyté sklenice. Zhruba třícentimetrovou vrstvu jitrocele zasypte cukrem, znovu navrstvěte jitrocel a celou směs šťouchadlem upěchujte. Takto pokračujte tak dlouho, dokud sklenici nenaplníte nebo si prostě neřeknete, že to stačí 🙂 Skončete vrstvou cukru.
Sklenici pak umístěte na teplé slunné místo a počkejte pár týdnů, než se cukr rozpustí a vyluhuje se šťáva. A hotovo. Jitrocel vymačkejte a šťávu přeceďte přes plátýnko do sterilované uzavíratelné lahvičky. Uložte do temna a chladu a užívejte při kašli nebo při zahlenění dýchacích orgánů.
Listy jitrocele se sbírají od května po celé léto, a to nejlépe před vykvetením, mají totiž vyšší podíl léčivých látek.
Čerstvá šťáva z rozmačkaného jitrocelového listu léčí štípnutí hmyzem a drobné oděrky. Stejně jako obklad z jitrocelového listu. Když nemáte nic jiného po ruce, jitrocel se může hodit 😉
Příbuzný jitrocele kopinatého je jitrocel větší. Většina ho považuje za nevítaný „plevel“ v našich trávnících, i když má stejně zajímavé léčivé účinky jako jitrocel kopinatý.
Hezké dny 😉 L.